miercuri, 18 ianuarie 2012

Ciorba de papara

Reţete gustoase ale bunicilor din Ţara Făgăraşului

Ciorbă de păpară acră de la Şercaia

Am avut o copilărie fericită la Şercaia. Joaca ne era principala preocupare. Mâncam pe apucate, dar nu ne îmbolnăveam atât de des, nu slăbeam, nu aveam probleme cu digestia şi nici nu a trebuit vreodată să lupt cu kilogramele în plus. Mâncam pită cu unsoare pe care mai puneam şi ceapă sau paprică, mâncam ciorbele gustoase cu rântaş, deşi cam grase, făcute de Mama Lici, dimineaţa beam lapte nefiert cu mămăligă, mâncam bulz sau păpară făcută în slănină prăjită. Doamne, ce vremuri!
Mâncarea parcă nu mai e la fel de gustoasă ca atunci…Pentru orice reţetă, m-am obişnuit să dau repede o căutare pe Google şi apoi o fugă în supermarket. Fac mâncarea şi apoi mi se strică în frigider. Poate e momentul să mă întorc la reţetele bunicii. Poate a venit vremea să găsesc undeva gusturile copilăriei.Să le încerc în bucătăria mea şi apoi să le pun în paginile Gazetei Satelor. Poate mulţi dintre cititori îşi doresc să se întoarcă în satul lor. Măcar gustând din bucatele bunicii….
Îmi amintesc cât de mult îmi plăcea „ciorba de păpară acră” pe care o făcea Mama Lici iarna. Vara mai adăuga în ea şi salată că aveam din belşug în grădină… Am încercat să aflu reţeta şi s-o scriu. Mama Lici şi-a amintit cum o făcea. „Mai ştiu eu, tu fată că au trecut zeci de ani de când n-am mai făcut…Păi luam o bucată mare de slănină, o tăiam, făceam creste şi-o puneam la prăjit. Da, stai sa-ţi spun de la început:
Ai nevoie de:
O bucată mare de slănină
8 ouă proaspete
doi, trei căţăi de usturoi,
lapte
oţăt
sare

Tai slănina în bucăţi mai mici şi-i faci creste. O pui la prăjit într-o tigaie. Pe sobă pregăteşti o oală cu apă. După ce-i prăjită slănina o iei din tigaie şi-o pui în oala cu apă şi dai la hiert. În unsoarea care-o rămas de la slănină faci o păpară din vreo 6 ouă, oţâră de lapte şi-o lingură de făină. După ce-i gata păpara, o scoţi din tigaie, o tai şi-o bagi în oală. Mai laşi oţâr să hiarbă şi-o dregi.Cu două gălbenuşe (albuşele le puneam în păpară), oţâr de făină , lapte şi usturoiu’ pisat .La sfârşit, cam când e gata, îi dai gust cu sare şi oţăt.
Asta-i ciorba de păpară acră de la noi din Şercaia. M-o învăţat şi pe mine mama s-o fac aşa. Nu ştiu dacă să mai face pe undeva sau dacă tot aşa-i reţeta” mi-a povestit Mama Lici.
Nici eu n-am mai mâncat vreodată în altă parte ciorbă de păpară acră, dar am aflat că şi la Vad se făcea. Soacra mea mi-a dat reţeta, puţin diferită de cea a Mamei Lici.

Ciorbă de păpară ca la Vad
Ingrediente:
O ceapă
Morcov ras – 2-3 buc.
3-4 ouă
3-4 căţei de usturoi
oţet sau zeamă de gogoşari acri
smântână

Mod de preparare
Se fierb morcovii raşi cu ceapa. Când sunt fierte, se face păpara din 3-4 ouă, să fie ca o clătită groasă. Se taie bucăţele şi se mai fierbe puţin. Se zdrobesc 3-4 căţei de usturoi şi se pun în ciorba fierbinte. Se acreşte cu oţet sau zeamă de gogoşari. Se lasă puţin să se răcească şi se drege cu smântână şi gălbenuş de ou.

Niciun comentariu: